Astrologija - Kako je sve počelo?

Autor: Darka Cvetković komentara 0  Astrologija


Iako se ne može precizno utvrditi kada i kako je nastala astrologija, u literaturi je česta 409. godina pre nove ere. 

Naime, najstarija sačuvana horoskopska analza datira iz tog perioda. Nju je izradio poznati vavilonski astrolog Beros, koji je u 5. veku pre nove ere prešao u Grčku, gde je osnovao školu astrologije. Međutim, u tom periodu u Rimskom carstvu, mnogi astrolozi su proganjani  i pogrdno nazivani „haldejcima“.

Jedno od prvih astroloških dela je knjiga „Matezeos“, koje je napisao Firmikus Maternus, ali tek sa Ptolomejom astrologija počinje da dobija na značaju. U delu „Tetrabiblos” on govori o astrološkim kućama, poljima, različitim planetarnim aspektima i slično.

 

 

Astrologija kao predviđanje sudbine

Činjenica je da astrologija nije samo predviđanje budućnosti, međutim takvom shvatanju su doprineli sledeći slučajevi:

  • U 12. veku Majkl Skot predviđa svoju smrt.

  • U 16. veku Michele de Notre Dame predviđa epidemiju kuge.

  • U 17. veku Vilijem Lili predviđa veliki požar u Londonu, čak 14 godina pre nego što se zaista desio.

  • U 17. veku Johan Kepler izrađuje neverovatno precizne horoskopske prognoze i predviđa uspeh, ali i smrt poručnika Valenštajna.

 

 

Shvatanje astrologije u različitim kulturama

Značajna je podela na Istočnu i Zapadnu civilizaciju. Naime, u Istočnoj civilizaciji se verovalo u sudbinu, dok je Zapadna bazirana na protestantizmu, a to podrazumeva da nema vere u budućnost i nemogućnost njenog predviđanja.

 

Razlikujemo:

  • Zapadnu astrologiju – Karakteriše je podela na 12 horoskopskih znakova, podznaka i kuća. Na osnovu datuma rođenja i rasporeda planeta u trenutku nečijeg rođenja, utvrđuju se osnovne karakteristike neke osobe.

  • Tibetanska astrologija – Bazira se na 12 puteva mudrosti. Tačnim vremenom i datumom rođenja određeni su put mudrosti i karma koju nosimo.

  • Kineska astrologija – U ovoj astrologiji najznačajniju ulogu ima Mesec i Mesečeve mene. Osnovu čine 12 godina, od kojih svaka predstavlja neku životinju. Godina rođenja se stavlja u odnos sa datumom rođenja, koji se predstavlja brojevima od 0 do 9.

  • Kigaku – Reč je o japanskoj astrologiji, koja se bazira na podeli na 12 godina. Ključna razlika je u tome što računanje godine počinje 3. februara, a ne 1. januara kao u većini drugih astroloških analiza.​​

 

POGLEDAJTE: KAKO SE RAČUNA PODZNAK?

 

Moderna astrologija

Poznato je da je tokom 19. veka tradicionalna astrologija pretrpela mnoge intervencije, koje su u velikoj meri uticale na njen današnji oblik i rasprostranjenost. Za tvorca moderne astrologije uzima se Alan Leo, osnivač poznate astrološke lože Teozofskog društva u Velikoj Britaniji. Naime, on je težio tome da astrologija postane prihvatljiva za materijalističku nauku. To je podrazumevalo odstustvo mnogih davno ustaljenih pravila i njihovo prilagođavanje modernom shvatanju astrologije i astroloških pojmova.

 

Novine:

  • Uvođenje Urana, Neptuna, Plutona i asteroida u astrologju;

  • Nema striktnog razdvajanja znakova Zodijaka po aspektima;

  • Izbacivanje mnogih astroloških metoda: ingresije, profekcije i slično;

  • Odsustvo doktrinarne utemeljenosti;

  • Nepostojanje jasno definisanog predmeta astrološke analize.

Tokom 20. veka došlo je do još značajnijih promena na polju astrologije. Tome su doprineli tehnološki razvoj, popularizacija masovnih sredstava informisanja i interneta - koji su učinili astrološke analize dostupnijim i povoljnijim nego ikada ranije. 


Darka Cvetković

Autor: Darka Cvetković

Ukoliko želiš da saznaš više o astrologu i tarot tumaču klikni ovde

Da pošalješ poruku astrologu Darka Cvetković klikni

Pošalji SMS

Za sve reklamacije, informacije, sugestije, pohvale i kritike, mozete se obratiti na broj telefona 0112073703 ili putem E-maila office@oneclick.rs

Korisnik dobija uslugu tiumačenja horoskopa, numerološko i tarot tumačenje vazno za posao, ljubav i druge segmente života.
Navedeni sadržaj nije dozvoljen za uzrast ispod 18 godina.
Radno vreme call centra : svaki radni dan 09-17h.
Slanjem poruke na astro sms servis prijavljuješ se na nedeljni horoskop koji izrađuje Dušan Veličković po ceni od 120 dinara sa pdv-om po horoskopu.
Ako ne želiš da dobijaš nedeljni horoskop u sms poruci napiši STOP i pošalji na broj 1298 (cena odjave za MTS je 15,6 dinara, a za VIP i Telenor 3,6 dinara).
Korisnik će biti preplaćen na servis do trenutka odjave sa servisa.
Korisnik slanjem SMS poruke automatski daje saglasnost za prijem besplatnih poruka reklamnog karaktera od strane Pružaoca usluge. U svakom trenutku korisnik se besplatno može odjaviti sa servisa besplatnih poruka slanjem ključne reči STOPB na broj 4404. Broj možete pozvati sa fiksnog telefona i mobilnih telefona u MTS i VIP mrežama.
Korisnik nakon pozivanja broja sa dodatnom vrednošću i povezivanja veze biva informisan o ceni koja se jasno saopštava na govornom automatu i ukoliko u toku datog saopštenja pozivalac izvrši prekid veze, tarifiranje usluge neće biti započeto. Korisnik pozivom automatski daje saglasnost za prijem besplatnih poruka reklamnog karaktera od strane Pružaoca usluge.
Reklama je objavljena u ime kompanije OneClick Solutions sa sedistem u Beogradu.


Ostavite komentar